Databázi OSOBNOSTI REGIONŮ provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová

Rudolf Malec

Nahlásit chybu
Vím víc informací
Datum narození
25. 02. 1924
Místo narození
Hradec Králové (okres Hradec Králové)
Datum úmrtí
05. 11. 2019
Zavřít formulář

Víte o uvedené osobě další informací? Vlastníte fotografie, kde je osoba zachycena? Máte k dispozici dokumenty, které se osoby týkají?
Budeme rádi, pokud se o ně podělíte a pomůžete nám tak rozšířít záznam dané osoby.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Můžete nám sdělit informace, které záznam neuvádí, rozšíření stávajících informací, neuvedená data atp.
Můžete poslat i obrázky nebo další soubory, které jsou relevatní k infiormacím, které sdělujete.
Přetáhněte soubory sem nebo Vyberte v počítači
Zavřít formulář

Při vytváření záznamů o osobách vycházíme z veřejně přístupných zdrojů, literatury nebo osobních sdělení. Pokud jste nalezli chybně uvedenou informaci, špatný odkaz nebo nějaký překlep, dejte nám vědět. Rádi záznam opravíme nebo doplníme.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Uveďte jakou informaci považujete za chybnou nebo nepřesnou. Budeme rádi, pokud uvedete zdroj, ze kterého čerpáte.
Zavřít formulář
Na vytváření záznamů na portálu OsobnostiRegionu.cz spolupracuje několik paměťových institucí. Cílem projektu je vyhledávání zajímavých osobností, které se váží k regionům a místním komunitám. Aby se databáze mohla rozvíjet i v budoucnu, hledáme zajímavé osobnosti i mezi žijícími.
Pokud některou vybereme a rozhodneme se pro její zařazení, volíme vždy osoby veřejně známé a činné.
Uvědomujeme si, že veřejný zájem nesmí být na úkor práv jednotlivce. Pokud s uveřejněním v databázi nesouhlasíte, stačí odešlete tuto žádost. Po ověření, že žadatelem je uveřejněná osoba záznam obratem odstraníme. Učiníme také technicko-procesní opatření k zamezenní opakovaného vložení osoby do databáze.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Pokud nám k žádosti chcete také něco sdělit.

Rudolf Malec se narodil v Hradci Králové do rodiny majitele obchdu s kůžemi. Vystudoval hradecké gymnázium, kde v letech 1939-42 kreslil zdejší profesory. Během 2. světové války pracoval 2 roky v lékárně v Novém Bydžově. Po válce nastoupil na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, promoval v roce 1950. Poté nastoupil na Chirurgickou kliniku Fakultní nemocnice v Hradci Králové, jejíž součástí bylo i neurochirurgické oddělení. Po absolvování vojenské služby se vrátil na nově založenou Neurochirurgickou kliniku Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Podílel se také na scénáři k filmu o ošetřování mozkových cévních výdutí, operovaných prof. Petrem. V letech 1986-1994 byl přednostou neurochirurgické kliniky. Roku 1993 byl jmenován profesorem. Dlouhá léta působil také jako pedagog na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Za tuto činnost získal zlatou medaili Lékařské fakulty v Hradci Králové a stříbrnou medaili Univerzity Karlovy. V roce 1998 byl navržen na Cenu Františka Ulricha, roku 2003 na cenu Primus inter pares. Byl držitelem Ceny Františka Ulricha za rok 2013. Měl také velký výtvarný talent a během svého života vytvořil rozsáhlou galerii královéhradeckých postav, mnohé z nich byly v roce 2016 vydány knižně pod názvem Lidé Hradečtí.

Autor
Iva Košťálová (Text redakčně upravila)
Ověření
ŘEHÁK, Svatopluk. Prof. MUDr. Rudolf Malec, CSc. (1924-2019). Scan. 2019, roč. 29, č. 4, s. 33-34.

Doktor a malíř. In: Hradecké poklady & (Ne)všední příběhy. Hradec Králové: Statutární město Hradec Králové, 2015. nečíslováno.

KORITENSKÁ, Pavla. Příběh budovy Lékařské fakulty v Hradci Králové. První vydání. Hradec Králové: Muzeum východních Čech v Hradci Králové ve spolupráci s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Hradci Králové, [2016], s. 93-95. ISBN 978-80-87686-12-6.
Dodavatel dat
Knihovna města Hradce Králové

Databázi vyvíjí a provozuje

Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, Česká Třebová, 560 02


Logo Městské knihovny Česká Třebová

V databázi je aktuálně

2649 záznamů o osobách.
Chybí vám v databázi
nějaká osobnost?
Napište nám o ní.